Zo krijg je een duurzaamheidskeurmerk voor je B&B

Steeds meer Nederlanders en buitenlanders die in Nederland in een B&B willen logeren letten op een duurzaamheidskeurmerk. Ze zijn milieubewust en nemen thuis al vaak de nodige maatregelen voor een zo klein mogelijke footprint. In eigen land op vakantie gaan hoort bij een duurzaam leven. Om jouw bed and breakfast hierop aan te laten sluiten, kun ook jij ervoor zorgen dat jouw bed and breakfast een duurzaam keurmerk krijgt.

Duurzaam logeren in een B&B

Het houden van een B&B is op zichzelf al een hele klus. Maar wist je dat je B&B makkelijk kunt verduurzamen? Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Koop bijvoorbeeld spaarlampen, waterbesparende kranen en energiezuinige apparaten. Een duurzaam keurmerk zou je als je echt je best doet, eenvoudig moeten kunnen krijgen, of je nu een B&B in Noord-Amsterdam, Den Haag of Utrecht runt. En dat kan zorgen voor extra gasten in je verblijf.

Een Green Key label voor je bed and breakfast

Het meest bekende duurzaamheidskeurmerk is het internationale Green Key-label en dit keurmerk heeft ook speciale eisen voor B&B-ondernemingen. De keuringen van dit label in Nederland worden uitgevoerd door keurmeesters van buitenaf die werken voor de KMVK (Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit). Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet je onder andere maatregelen nemen voor een beter milieu, maar ook maatschappelijke betrokkenheid is belangrijk. Voorbeelden van voorwaarden zijn het registreren van zaken als afval, gas, water en elektra. Ook het uitdragen van het beleid dat je voert met betrekking tot duurzaamheid behoort tot de verplichte normen. Door duurzaamheidstraining te geven aan medewerkers en extra maatregelen te treffen zoals het gebruik van zeepdispensers kun je een hoger label krijgen, want Green Key kent keurmerken in drie gradaties toe: Brons, Zilver en Goud.

Sluit je B&B aan bij Green Global

Ook Green Global is een internationaal erkend duurzaamheidskeurmerk. Dit duurzaamheidslabel richt zich niet alleen op de ecologische kant, maar ook op de economische en sociale kant van een bedrijf. Zo zijn goede arbeidsomstandigheden, de inkoop van Fairtradeproducten, ondersteuning van de lokale handel en het steunen van goede doelen, voorwaardes die zij stellen. Er is een relatief klein aantal verplichte normen, daarnaast bepaal je als B&B-eigenaar zelf aan welke normen je wilt voldoen. Per categorie moet dit 50% zijn van de normen waaruit je kunt kiezen. Als klein bedrijf kun je hier je voordeel mee doen, omdat dit grote kostenposten kan voorkomen. Er wordt wel om jaarlijkse verbetering van het duurzaamheidsbeleid gevraagd.

De kosten van een duurzaam keurmerk voor je B&B

Zoals je inmiddels begrepen hebt, kleven er aan het behalen van een duurzaamheidskeurmerk wel kosten. Zo zul je moeten investeren in het groener maken van je onderneming, maar ook in de lokale omgeving om aan het sociale aspect te voldoen. Je zult moeten investeren in energiebesparende maatregelen. Ook kun je kiezen voor groene energie. Een groen energiecontract vind je makkelijk in een energievergelijker. Daarnaast kost het geld om je aan te sluiten bij een ecolabel of om erbij aangesloten te blijven. Bij Green Key betaal je jaarlijks € 189,- voor deelname van je B&B. Bij Green Globe is dit bedrag eenmalig, maar je betaalt dan wel ruim € 1.500,-.