Wat zijn de regels voor een Bed & Breakfast in Amsterdam?

Denk je er zelf over om een Bed & Breakfast te starten, maar ben je benieuwd aan welke regels je dan moet voldoen? Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om een bed en breakfast te mogen starten voordat je gasten kunt ontvangen en je hen kunt laten genieten van de woning, omgeving en ontbijt. De regels waar een bed & breakfast aan moet voldoen, zijn onder andere:
–    Het pand moet als bestemming “wonen” hebben.
–    Het mag slechts verhuurd worden aan 4 personen tegelijk. Indien er meer personen worden ondergebracht, wordt het gezien als hotel.
–    Maximaal 40% van het vloeroppervlak mag worden gebruikt voor een bed en breakfast.
–    Je moet deze woning als hoofdbewoner ook echt bewonen.
–    Je moet je aanmelden bij het stadsdeel als bed en breakfast.
–    Er dient 5,5% toeristenbelasting worden afgedragen aan DBGA.
–    Het ontbijt is vrij van toeristenbelasting.
–    Er dient een administratie worden bijgehouden.
Uiteraard dien je de bed en breakfast ook aan te melden bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Denk ook aan een BUMA/SENA licentie voor het aanbieden van radio/TV. Naast de regels, is het natuurlijk ook hartstikke leuk om een bed & breakfast te runnen, maar dit moet wel echt je passie zijn om het tot een succes te maken. De gasten zullen het op prijs stellen als je alles over de locatie kunt vertellen en ze leuke tips mee kunt geven. Ook de schoonmaak en het ontbijt moeten goed geregeld zijn voor de gasten in jouw bed en breakfast. Voor elke bed en breakfast in Amsterdam gelden dezelfde regels, waardoor de kwaliteit wordt bewaakt.